Myslava a Jej Pivovarnícka Tradícia: Odkaz Minulosti a Obnovenie Poctivej Dvanástky
Mesto Košice v 19. storočí vlastnilo dva pivovary, z ktorých jeden sa nachádzal v Myslave, druhý zase na Pivovarskej ulici (dnešná Poštová ulica). Tieto pivovary mesto prenajímalo podnikateľom, ktorí sa starali o ich prevádzku.
Mestská časť Myslava, známa aj pod maďarským názvom Miszlóka a nemeckým Deutschendorf, je dnes súčasťou Košíc, konkrétne okresu Košice II. Bývala samostatná obec, ktorá bola pričlenená k mestu v roku 1969. Dnes má Myslava približne 2400 obyvateľov, no jej história je bohatá a plná zaujímavých príbehov.
Pivovar v Myslave bol v prenájme Jozefa Lepescha (1815 – 1894), ktorý pochádzal z pivovarníckej rodiny. Táto rodina prišla do Nižného Medzeva v 18. storočí a neskôr sa usadila v Košiciach. Pivovar v Myslave, ktorý sa nachádzal na ulici Pod Hrabinou 78, existoval už na začiatku 19. storočia a je známy ako Lepeschov pivovar. Jozef Lepesch mal túto budovu v prenájme až do roku 1870.
V roku 1871 presunul výrobu piva do nového pivovaru na Moldavskej ulici, kde postavil aj sladovňu a sklad ľadu. Tento pivovar bol vo svojej dobe významný, dokonca bol trikrát väčší než košický pivovar. Písomné záznamy o pivovare v Myslave pochádzajú až z roku 1703, čím potvrdzujú dlhú pivovarnícku tradíciu tejto oblasti.
V posledných rokoch sa však pivovarnícka tradícia v Myslave opäť prebúdza. O znovuzrodenie myslavského pivovaru sa pričinil mladý podnikateľ Ján Grega z Košíc, ktorý spolu s kolegami začal hľadať v archívoch informácie o tom, aké pivo sa v Myslave vyrábalo v minulosti. Zistili, že sa tu pripravovalo celkom silné pivo, ktoré by aj dnes uspokojilo náročnejších pivárov.
Na základe týchto historických informácií sa od roku 2022 začala vyrábať poctivá myslavská dvanástka s obsahom alkoholu 5%. Tento pívový návrat k histórii sa stal súčasťou tradície Myslavy, ktorá dnes už nie je len známou obcou, ale aj miestom s opäť oživeným pivovarníckym odkazom.
Okrem poctivej dvanástky ponúka Myslavská paskuda aj ďalšie lahôdky ako domáce pirohy podľa receptúry starej mamy, domáce rezance a zemiakové lokše, čím opäť potvrdzuje, že tradície a kvalita sú základom každej miestnej kuchyne a remeselnej výroby.